MythologyMythologyDocumentariesFestivalspersonswarsBeutiful HellasArtFun

5.8.17

Ανακαλύφθηκε μπρούντζινο μολύβι 1.800 ετών στην αρχαία Ελληνική πόλη Άσσο

Ένα μπρούντζινο μολύβι ηλικίας σχεδόν 1.800 ετών βρέθηκε στην αρχαία πόλη Άσσο που είναι μέσα στα σύνορα του χωριού Μπεχράμκαλε της υποδιοίκησης Αϊβατζίκ του νομού Τσανάκκαλε.

Η πόλη της Άσσου ιδρύθηκε στην περίοδο 1000-900 π.Χ. από Αιολείς αποίκους από την Μήθυμνα της Λέσβου. Οι έποικοι έχτισαν ένα δωρικό ναό της Αθηνάς στην κορυφή του βράχου το 530 π.Χ. Από αυτόν τον ναό ο Ερμίας από τον Αταρνέα, μαθητής του Πλάτωνα, κυβέρνησε την Άσσο, την Τρωάδα και τη Λέσβο για ένα χρονικό διάστημα, στο οποίο η πόλη γνώρισε την μεγάλη ευημερία της. (Παραδόξως, ο Ερμείας ήταν πραγματικά ο δούλος του άρχοντα του Αταρνέως). Υπό την ηγεμονία του, ενθάρρυνε τους φιλοσόφους να προσέλθουν στην πόλη. Έτσι, το 348 π.Χ. ο Αριστοτέλης ήρθε εδώ και παντρεύτηκε την ανιψιά του βασιλιά Ερμείου, την Πυθία, πριν φύγει για τη Λέσβο, τρία χρόνια αργότερα στο 345 π.Χ. Στην Άσσο, ο Σταγειρίτης φιλόσοφος (που εγκατέλειψε την πλατωνική ακαδημία Αθηνών και ήλθε εδώ με τον Ξενοκράτη), ίδρυσε μια νέα ακαδημία. Εκεί ο Αριστοτέλης ηγήθηκε μιας ομάδας φιλοσόφων και έκαναν καινοτόμες έρευνες στην ζωολογία και την βιολογία. Αυτή η «χρυσή περίοδος» της Άσσου τελείωσε αρκετά χρόνια αργότερα, όταν έφτασαν οι Πέρσες, οι οποίοι στη συνέχεια βασάνισαν τον Ερμεία μέχρι θανάτου (341 π.Χ.). Ο Αριστοτέλης, που βρισκόταν τότε στην Αθήνα, έγραψε έναν ύμνο προς τιμήν του αδικοχαμένου φίλου του Ερμεία, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στους Αθηναίους να τον κατηγορήσουν για "ασέβεια", επειδή οι ύμνοι γράφονταν και απευθύνονταν μόνο στους θεούς. Ο Αριστοτέλης θορυβημένος και φοβούμενος μην έχει την ίδια μεταχείριση με τον φιλόσοφο Σωκράτη δέχτηκε την πρόταση του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β΄ να διδάξει τον υιό του Αλέξανδρο και εγκατέλειψε την Αθήνα

Οι Πέρσες εκδιώχθηκαν από τους Έλληνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 334 π.Χ., ενώ από την περίοδο 241 -133 π.Χ. κυβερνήθηκε από τους Ατταλίδες της Περγάμου που την μετονόμασαν σε Απολλωνία. Από τότε και μετά έγινε μέρος της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ο Απόστολος Παύλος επισκέφθηκε επίσης την πόλη κατά το τρίτο ιεραποστολικό ταξίδι του μέσω της Μικράς Ασίας, το οποίο ήταν μεταξύ 53-57 μ.Χ., στο δρόμο του για την Λέσβο. Από αυτό το χρονικό διάστημα, η Άσσος συρρικνώθηκε σε ένα μικρό χωριό. Ερείπια γύρω από την πόλη εξακολουθούν να ανασκάπτονται.

Ο καθηγητής Νουρετίν Αρσλάν, επικεφαλής του τμήματος Αρχαιολογίας της Σχολής Επιστήμης και Γραμμάτων του Πανεπιστημίου Onsekiz Mart, ανέφερε ότι συνεχίζεται η ανασκαφή γύρω από την δυτική πύλη της πόλης και στο κτίσμα που θεωρείται ότι ήταν κάποτε χάνι.

«Έχουμε εντοπίσει σημαντικά ευρήματα από τις μέχρι στιγμής ανασκαφές. Στην φετινή ανασκαφή ανακαλύψαμε ένα μολύβι, ‘στύλος’ όπως αποκαλείται στην αρχαιολογία, φτιαγμένο από μπρούντζο και ηλικίας 1.800 ετών. Η μια άκρη του μολυβιού είναι μυτερή ενώ η άλλη λίγο πιο επίπεδη. Αυτά τα χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή για να γράφουν σημειώσεις ή να κάνουν υπολογισμούς πάνω σε κέρινες πλάκες. Με την επίπεδη μεριά διόρθωναν, όπως κάνουμε εμείς σήμερα με την γόμα στην μια άκρη του μολυβιού».

Αυτά είπε ο καθηγητής διευκρινίζοντας ότι το μολύβι αυτό το χρησιμοποιούσαν οι μορφωμένοι της εποχής και όσοι πήγαιναν σχολείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ SPA

Τα νερά των φυσικών ή ιαματικών πηγών είναι νερά, που πηγάζουν μέσα από πετρώματα και βράχους που βγαίνουν από τα έγκατα της γης. Είναι εμπλ...