Κατά την διάρκεια ανασκαφών στους κήπους Σαλαλάτ, που διεξάγει το Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας Αλεξανδρινού Πολιτισμού, υπό την διεύθυνση της αρχαιολόγου Καλλιόπης Λιμναίου-Παπακώστα, αποκαλύφθηκε τμήμα θεμελίωσης και σπαράγματα τοιχοποιίας μεγάλου ελληνιστικού κτιρίου.
Το μέγεθος των δόμων και οι διαστάσεις του τμήματος της κατασκευής, που έχουν έρθει στο φώς έως τώρα, παραπέμπουν σε δημόσιο κτίριο.
Η ανακάλυψη είναι σημαντική, διότι ευρήματα Πτολεμαϊκής εποχής είναι ελάχιστα στην Αλεξάνδρεια, λόγω του μεγάλου βάθους στο οποίο εντοπίζονται. Επίσης, διότι το σημείο της ανασκαφής αποτελούσε, κατά την αρχαιότητα, μέρος του βασιλικού τετραγώνου της σπουδαίας πόλης.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι η ίδια ελληνική αποστολή είχε φέρει στο φως, στο ίδιο σημείο, το 2009, ένα εξαιρετικό άγαλμα του Μ.Αλεξάνδρου, το οποίο ήδη εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο της Αλεξάνδρειας.
Τη Δευτέρα, 4 Μαΐου 2009, κατά τη διάρκεια ανασκαφής, την οποία διενεργεί το Ινστιτούτο μας στους κήπους Shallalat βρέθηκε σε βάθος 8μ. από την επιφάνεια μέσα σε επίχωση ελληνιστικών/ πρώιμων ρωμαϊκών χρόνων, μαρμάρινο άγαλμα.
Ύψος: 0,80μ.
Κατάσταση διατήρησης:
Το κεφάλι και ο κορμός σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση, εκτός από μια ελαφρά απόκρουση της μύτης. Από τα κάτω άκρα λείπει το τμήμα κάτω από τα γόνατα. Το δεξί χέρι σώζεται έως πάνω από τον αγκώνα, σε μήκος 0,16μ., ενώ το αριστερό λείπει τελείως από τον ώμο. Στα άνω άκρα υπάρχουν οπές για την προσάρτηση μεταλλικών συνδέσμων. Διασώζεται ο σύνδεσμος στον αριστερό ώμο.
Περιγραφή:
Το άγαλμα αναπαριστά νεαρό άνδρα γυμνό, σε όρθια στάση, με το δεξί πόδι λυγισμένο. Στα βοστρυχωτά μαλλιά φέρει ταινία και στις παρειές έχει παραγναθίδες (φαβορίτες). Το πρόσωπο κλίνει προς τα αριστερά και τα μάτια στρέφονται προς τα πάνω, χαρακτηριστικά πολύ γνωστά από τα «ηρωικά» πορτραίτα του Λυσίππου. Το σώμα στρέφεται ελαφρά προς τα δεξιά και πιθανώς στηριζόταν σε βάση, ίχνη της οποίας είναι εμφανή στο δεξιό γλουτό. Η ήρεμη όψη του αγάλματος θυμίζει έντονα την απαλή πραξιτελική τεχνοτροπία της υψηλής αλεξανδρινής τέχνης.
Η περαιτέρω μελέτη του ευρήματος είναι απαραίτητη για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.
Η χρηματοδότηση της ανασκαφής αυτής γίνεται εξ ολοκλήρου με χορηγία των ΜΟHEB KASSABGUI FOUNDATION και RELIANCE GROUP EGYPT.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου