MythologyMythologyDocumentariesFestivalspersonswarsBeutiful HellasArtFun

17.4.17

Kouros of Tenea / Ο Κούρος της Τενέας


The grave statue of a youth from Tenea known as the Kouros of Tenea (formerly Apollo of Tenea) is now located in the Glyptothek in Munich, Germany.

The archaic Kouros was created in North-East Peloponnese about 560 BC. The marble statue was discovered in 1846 approximately twenty kilometers South of Corinth at the site of ancient Tenea. The Kouros was acquired by the Glyptothek in 1853.

Ο Κούρος της Τενέας είναι αριστουργηματικό έργο γλυπτικής τέχνης της αρχαίας Ελλάδας. Βρέθηκε το 1846 στην κωμόπολη Αθίκια κοντά στο εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου από κάτοικο της περιοχής, εκεί που ήταν η νεκρόπολη της παλαιάς Τενέας και από το 1854 εκτίθεται στην Γλυπτοθήκη του Μονάχου. Αντίγραφό του βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βασιλείας.

Ο Κούρος είναι κατασκευασμένος από μάρμαρο της Πάρου και μάρμαρο απο τον μαρμαρά της Μ.Ασιας. Τα άκρα του βρέθηκαν διαμελισμένα, ένα τμήμα του δεξιού βραχίονα έλειπε και έχει αντικατασταθεί. Κατά τα λοιπά, πρόκειται για καλοδιατηρημένο άγαλμα. Η κεφαλή διατηρήθηκε σώα επειδή βρέθηκε μέσα σε ένα πήλινο δοχείο που το προστάτευσε επί αιώνες.

Σύμφωνα με τον John Boardman, "είναι έργο του πρώτου γλύπτη της Αρχαϊκής περιόδου που κατάφερε να φτιάξει, μέσα στα πλαίσια και στις συμβάσεις του τύπου του κούρου, μια μορφή που να θυμίζει την πραγματική ζωή. Η στοιχειώδης απόδοση της ανατομίας, η ισορροπία ανάμεσα στη ρώμη και στη ραδινότητα, κάνουν αυτό το μικρού μεγέθους άγαλμα (5 πόδια, 1,35 μ.) ένα από τα ωραιότερα έργα του αιώνα."  

Το αγαλματάκι παριστάνει έναν νεανία με γυμνό σφριγηλό αθλητικό σώμα που στηρίζεται και στα δύο πόδια, ενώ το αριστερό πόδι κάνει ένα μικρό βήμα εμπρός. Το πέλμα των ποδιών ακουμπάει το έδαφος. Οι βραχίονες είναι κρεμάμενοι απολύτως συμμετρικά και τα δύο χέρια είναι σφιγμένα σε γροθιές που ακουμπάνε τους μηρούς, σαν να κρατάν κάποια λαβή. Τα μαλλιά είναι σγουρά, καλοχτενισμένα και σχηματίζουν μια πλούσια κόμη που καλύπτει το πίσω μέρος της πλάτης, ενώ μια κορδέλα τα στεφανώνει.

Το άγαλμα ονομάζεται επίσης «Απόλλων της Τενέας». Ο τύπος του νεανία παριστάνει την αρχέγονη μορφή του θεού Απόλλωνα, όπως ακριβώς χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα για την αναπαράσταση των ηρώων. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται μάλλον για την αναπαράσταση κάποιου νεκρού, αφού βρέθηκε επάνω σε έναν τάφο στην νεκρόπολη της Τεγέας. Γιαυτό και ο νεανίας δεν φέρει καμία ενδυμασία, έχοντας το αθλητικό σώμα του γυμνό, όπως ταίριαζε μόνο στους ήρωες.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της εξέλιξης των κούρων είναι εδώ το γεγονός, ότι το κενό μεταξύ των πηχών και του κορμού έχει μεγαλώσει, ενώ τα χέρια είναι σχεδόν απελευθερωμένα, αν και ακόμα πολύ κοντά στους μηρούς και συνδεδεμένα με μικρές γέφυρες. Το άγαλμα πρέπει να κατασκευάστηκε στα μέσα του έκτου αιώνα π.Χ., και προφανώς φέρει την υπογραφή κάποιου μαθητή, ή των ίδιων των εξεχόντων γλυπτών Δίποινου και Σκύλη που είχαν το εργαστήριό τους στην περιοχή της Τενέας, κάπου στις Κλεωνές, στο Άργος, στην Κόρινθο ή στην Σικυώνα.

The Tenea kouros unusually is made from marble at a time when most Greek stone sculpture was in limestone

Number: 17
Material: Marble
Location of Original: Munich Glyptothek 168

Size: 1.53m
Accession: Purchased 9 Oct 1880 by the Fitzwilliam Museum, then transferred to the Museum in 1884

References: 
Lippold: Griechische Plastik, 27 (no.12), pl. 5.2
Buschor, E: Frühgriechische Jünglinge, 49
Karo: Personality in Greek Archaic Art, 128-9
Richter: Kouroi, no.58
Reporter: 19 June 1885, 891, no.11
Walston: Catalogue of Casts in the Museum of Classical Archaeology (1889), 9, no.15

Date: c.560 BCE
Provenance: Discovered in 1846 at Tenea near Corinth


Source/Photography/Bibliography

Άντολφ Φουρτβένγκλερ (1853-1907) και Χάινριχ Λούντβιγκ Ούλριχς (1904). Denkmäler griechischer und römischer skulptur. Μόναχο: F. Bruckmann a. g. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2009.
Caskey, L. D. 1924. "The Proportions of the Apollo of Tenea." American Journal of Archaeology 28.4:358-367 http://www.jstor.org/stable/497537
Γουόλτερ Γούντμπερν Χάιντ (1871-1966) (1921). Olympic victor monuments and Greek athletic art (1921). Ουάσιγκτον: Carnegie Institution of Washington, σελ. 101. Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2011.
Τόμας Λόχμαν, Skulpturhalle Basel(2006). Skulptur des Montats Juni 2006: Der Kouros von Tenea, σελ. 1-2. Ανακτήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ SPA

Τα νερά των φυσικών ή ιαματικών πηγών είναι νερά, που πηγάζουν μέσα από πετρώματα και βράχους που βγαίνουν από τα έγκατα της γης. Είναι εμπλ...