MythologyMythologyDocumentariesFestivalspersonswarsBeutiful HellasArtFun

6.1.17

O Πρωτοελλαδικός Οικισμός Της Ραφήνας Βγαίνει Ξανά Στην Επιφάνεια!

 Με την ανατολή του νέου έτους, εδώ και δύο ημέρες 3 και 4 Ιανουαρίου, η εφορεία αρχαιοτήτων αν. Αττικής υπό την επίβλεψη της αρχαιολόγου κ. Πέλλυς Φωτιάδη ξεκίνησε τομές στη πλατεία ταχυδρομείου στη Ραφήνα, όπου σύμφωνα με τον πρώτο ανασκαφέα Δρ. Θεοχάρη υπάρχουν σημαντικά ευρήματα πρωτοελλαδικού οικισμού, τα οποία μετά τη πρώτη ανασκαφή μεταξύ 1951-53 σκεπάστηκαν εκ νέου, αφού διασφαλίστηκε να παραμείνει ο χώρος εκτός δόμησης σαν πλατεία.
Ο Δήμαρχος Ρ-Π Β. Πιστικίδης (αριστερά) παρακολουθεί την έναρξη της εκσκαφής με τους αντιδημάρχους Α. Παλπατζή, Π. Καλφαντή, Ε. Μπορνούς(όρθιο στο πεζούλι), η αρχαιολόγος Π. Φωτιάδη κι ο εκπαιδευτικός Α. Λαζαρής στο σκάμμα.



Από τη στιγμή που η δημοτική αρχή Ραφήνας-Πικερμίου αποφάσισε την ανάπλαση της πλατείας, οι αρχαιολόγοι έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον και περιέργεια περισσή για τις θαμμένες αρχαιότητες του πρωτοελλαδικού οικισμού, μεταξύ του 3.200 – 2000 π.Χ. Παράλληλα επιθυμία και της δημοτικής αρχής είναι να αναδειχτούν τα ευρήματα αν βρίσκονται σε κατάσταση έκθεσης. Προς τούτο παρέχει την όποια βοήθεια μπορεί και παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις τομές, που ήδη απ’ τη πρώτη μέρα έδειξαν ότι κρύβουν πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία.
Τη Τρίτη οι εργασίες ξεκίνησαν στο αδιατάραχτο ΒΑ τμήμα της πλατείας, όπου αφαιρέθηκε το χώμα χωρίς να αποκαλύψει τοιχία, αλλά έφερε στο φως κάποια εργαλεία όπως ένα μαχαίρι ή ξέστρο από πυριτόλιθο, μία λειασμένη πέτρα σαν βότσαλο που όμως φέρει εγκοπή που ταιριάζει στη παλάμη ώστε να προϊδεάζει για κάποια οικιακή χρήση. Όπως και μικρότερες πέτρες που χρήζουν διερεύνησης.
Την επομένη μέρα, Τετάρτη, στο ΒΔ τμήμα και αφού ο αντιδήμαρχος Ρ-Π κ. Μπουρνούς συγκατένευσε να αφαιρεθούν οι πλάκες που κάλυπταν σημεία της πρώτης ανασκαφής, τα ευρήματα μόλις 10 εκατοστά κάτω απ’ το έδαφος, κεραμικά κυρίως αλλά και τοιχίο, εξάπτουν τη φαντασία για το τι θα αποκαλυφτεί στη συνέχεια.

Το τεράστιο ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής αποδείχτηκε με την έναρξη των τομών τη Τρίτη όταν στο σημείο παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ρ-Π κ. Πιστικίδης με τους αντιδημάρχους κυρίους Μπουρνούς, Καλφαντή και Παλπατζή, που σημαίνει ότι ο δήμος είναι αποφασισμένος να αναδείξει το χώρο στη σωστή του διάταξη, αν και εφ’ όσον οι αρχαιότητες είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, αποδεικνύοντας ότι η Ραφήνα κατοικήθηκε προ χιλιετηρίδων.  

Ο αρχαιολογικός χώρος του λεγόμενου «Ρωμαϊκού Βαλανείου» στη Ραφήνα

Ο χώρος του λεγ. «Ρωμαϊκού Βαλανείου» βρίσκεται στην είσοδο της σημερινής πόλης της Ραφήνας και ανασκάφηκε μερικώς τη δεκαετία κυρίως του 1970 από τη Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία προχώρησε στην απαλλοτρίωσή του.  Αποκαλύφθηκε τότε μεγάλο τμήμα μίας λουτρικής εγκατάστασης (βαλανείου) στο κέντρο περίπου του οικοπέδου, ενώ σε δοκιμαστικές τομές εντοπίσθηκαν λείψανα τοίχων στον γύρο χώρο, οι οποίοι ανήκουν προφανώς σε ένα ευρύ οικοδομικό συγκρότημα, μάλλον μία μεγάλη αγροτική έπαυλη.των ρωμαϊκών - υστερορωμαϊκών χρόνων. Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται η συστηματική ανασκαφή για την πλήρη αποκάλυψη και τον ακριβή προσδιορισμό του χαρακτήρα του οικοδομικού συγκροτήματος, με παράλληλες εργασίες για τη συντήρηση-στερέωση του, την πλήρη δημοσίευση των ευρημάτων και τέλος την ανάδειξη του όλου αρχαιολογικού χώρου.

Αποκαλύφθηκε τότε μεγάλο τμήμα μίας λουτρικής εγκατάστασης (βαλανείου) ύστερων ρωμαϊκών χρόνων στο κέντρο περίπου του οικοπέδου, ενώ σε δοκιμαστικές τομές εντοπίσθηκαν λείψανα τοίχων στον γύρο χώρο, οι οποίοι ανήκουν προφανώς σε ένα ευρύ οικοδομικό συγκρότημα, μάλλον μία μεγάλη αγροτική έπαυλη.



Σε σημαντικό ύψος διατηρούνται τα ανασκαμμένα τμήματα του λουτρού, που περιλαμβάνουν δεξαμενές, χώρους με πλακόστρωτα δάπεδα χώρους υποκαύστων με υπόγειο θολωτό διάδρομο (cryptoporticus) για την εύρυθμη λειτουργία τους, ενώ στους χώρους του θερμού λουτρού (caldarium) η διαμόρφωση των λουτήρων προδίδει περισσότερες κατασκευαστικές φάσεις μέχρι την ύστερη αρχαιότητα.
Ένα ελαιοτριβείο ανατολικότερα πιστοποιεί αγροτικές εγκαταστάσεις στο οικοδομικό συγκρότημα, ενώ ένας κεραμικός κλίβανος έχει εντοπισθεί στο βόρειο τμήμα του οικοπέδου.
Οι εργασίες το 2012 είχαν ένα προκαταρκτικό χαρακτήρα και αφορούσαν την αναζήτηση, ταυτοποίηση και πρώτη επεξεργασία των δεδομένων των παλαιών ανασκαφών (αποδελτίωση και μελέτη των ημερολογίων, ένταξη των αρχιτεκτονικών καταλοίπων σε ενιαίο σχέδιο, ορισμός κανάβου), αλλά και αντιμετώπισης επειγόντων προβλημάτων προστασίας και συντήρησης κυρίως των δαπέδων και των κονιαμάτων.



Πηγή/Φωτογραφία/Βιβλιογραφία
http://www.arch.uoa.gr/
http://www.elnet.ga/2017/01/o.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ SPA

Τα νερά των φυσικών ή ιαματικών πηγών είναι νερά, που πηγάζουν μέσα από πετρώματα και βράχους που βγαίνουν από τα έγκατα της γης. Είναι εμπλ...