MythologyMythologyDocumentariesFestivalspersonswarsBeutiful HellasArtFun

14.6.16

Εγκαίνια του στεγάστρου στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Νέστορος


Tο εντυπωσιακό στέγαστρο στον αρχαιολογικό χώρο του Ανακτόρου του Νέστορος στον Άνω Εγκλιανό της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας εγκαινίασε την Κυριακή 12 Ιουνίου 2016 ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς. 
Τα εγκαίνια έγιναν με την παρουσία του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλη Λεβέντη, της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρίας Βλαζάκη, των βουλευτών Μεσσηνίας κ. Παναγιώτας Κοζομπόλη και κ. Πέτρου Κωνσταντινέα, του βουλευτή Αχαΐας Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, κ. Πέτρου Τατούλη, του δημάρχου Πύλου - Νέστορος, κ. Δημήτρη Καφαντάρη, του δημάρχου Καλαμάτας κ. Παναγιώτη Νίκα, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του επικεφαλής της ανασκαφής καθηγητή του Πανεπιστήµιου Cincinnati κ. Τζακ Ντέιβις, του διευθυντή της Αµερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών κ. Τζέιµς Γουάιτ και πλήθους κόσμου. 

Κατά την ομιλία του ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία του έργου: 
«Είναι ένα έργο που ξεκίνησε πριν από χρόνια και έχουν γίνει πάρα πολλές προσπάθειες όλο αυτό το διάστημα. Είμαι βέβαιος ότι η σοφία του Νέστορα έχει διαχυθεί στην Πύλο, στα χωριά της Μεσσηνίας κι από κει στην Πελοπόννησο και σε ολόκληρη τη χώρα και δίνει λίγο από το φως της σε όλους μας τους δύσκολους καιρούς που περνάμε. Το στέγαστρο έχει ιδιαίτερη σημασία, κυρίως σε αυτή τη συγκυρία. Ένα μνημείο της κλίμακας και της σημασίας του ανακτόρου του Νέστορα, στεγάζεται από ένα επίτευγμα αρχιτεκτονικής, στατικής και μεγάλης τεχνολογικής σημασίας. Το παλιό και το νέο συναντώνται εδώ. Δείχνουν πως τεχνολογικές και αρχιτεκτονικές εξελίξεις, καθώς και επιτεύγματα στις λεγόμενες θετικές επιστήμες, μπορούν να συνδυαστούν με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά και να φτιάξουν μια Ελλάδα που πατάει σ' όλα της τα πόδια μαζί. Η όλη προσπάθεια που αφορά στο Ανάκτορο είναι συνδυασµός προσπαθειών όχι µόνο πολύχρονων και όχι µόνο Ελλήνων. Είναι συνδυασµός προσπαθειών αρχαιολόγων από άλλες χώρες -και στην προκειμένη περίπτωση από την Αµερική- που διέθεσαν µια ζωή ολόκληρη στην προστασία, την ανάδειξη και εξέλιξη της δικής µας πολιτιστικής κληρονομιάς, την οποία θεωρούν και δική τους. Αυτό σηµαίνει ότι οι διεθνείς προσπάθειες είναι απαραίτητες όχι µόνο για λόγους εξωστρέφειας αλλά γιατί στην εποχή που ζούµε µόνο τέτοιου τύπου συνεργασίες, που εξ ορισµού έχουν χαρακτήρα ειρηνικό και υπερκομματικό, µπορούν να δώσουν νέες προοπτικές». 

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, από την πλευρά του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το έργο ωφελεί σημαντικά την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πύλου - Νέστορος, αλλά και όλη τη Μεσσηνία. Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήµαρχος Πύλου-Νέστορος κ. ∆ηµήτρης Καφαντάρης, ο προϊστάμενος της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Αντώνης Ψαράκης, ο διευθυντής της Αµερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών κ. Τζέιµς Γουάιτ, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Cincinnati κ. Τζακ Ντέιβς και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κ. Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά. 
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας. 

Την προηγούμενη μέρα, Σάββατο 11 Ιουνίου, ο κ. Μπαλτάς ξεναγήθηκε από τον καθηγητή κ. Πέτρο Θέμελη στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Κατόπιν, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Μεσσήνης κ. Γιώργο Τσώνη και τους Αντιδημάρχους κ. Σπύρο Κρασσακόπουλο και κ. Κώστα Γεωργακόπουλο, με τους οποίους συζήτησε θέματα σχετικά με την πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής. 

Το απόγευμα, επισκέφθηκε το Δημαρχείο της Καλαμάτας και συναντήθηκε με το Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Νίκα, αντιδημάρχους και συνεργάτες του Δήμου αρμόδιους για θέματα πολιτισμού. 
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Υπουργός μίλησε σε σύσκεψη μελών – στελεχών της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ σε αίθουσα του Δημαρχείου Καλαμάτας, δίνοντας το στίγμα των στόχων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ συζητήθηκαν θέματα πολιτισμού και πολιτικής επικαιρότητας. 

Κατά την επίσκεψή του στην Καλαμάτα, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Βασικά σημεία της συνέντευξης Τύπου είναι τα εξής: 
Για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 
«Αποτελεί κέρδος για όλη την Ελλάδα το γεγονός ότι μια ελληνική πόλη θα είναι πολιτιστική πρωτεύουσα το 2021, καθώς τότε συμπληρώνονται 200 χρόνια από την απελευθέρωση της χώρας και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους. Είναι μια καλή ευκαιρία για όλους μας να αναλογιστούμε τι κάναμε και τι δεν κάναμε αυτά τα 200 χρόνια, ενώ παράλληλα να σχεδιάσουμε το πώς θέλουμε το κράτος μας τα επόμενα 200 χρόνια, αναλογιζόμενοι πάντα τη δύσκολη περίοδο που περνά ολόκληρος ο πλανήτης και όχι μόνο η Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός. Το Υπουργείο Πολιτισμού θεωρεί πολύ σημαντικό το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και θα στηρίξει οικονομικά στο μέτρο των δυνατοτήτων του στην πόλη που θα επικρατήσει». 
Για τις τιμές των εισιτηρίων στους αρχαιολογικούς χώρους 
«Η Ελλάδα έχει τα φθηνότερα εισιτήρια στον κόσμο αναλογικά με το τι προσφέρει. Τα 20 ευρώ για την Ακρόπολη ή τα 12 ευρώ για έναν αρχαιολογικό χώρο, όπως είναι η αρχαία Μεσσήνη, είναι πολύ λίγα για έναν ξένο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν μειωμένα εισιτήρια και δωρεάν είσοδος για αρκετές κοινωνικές ομάδες και -το σημαντικότερο- ότι τα έσοδα από τα εισιτήρια επιστρέφουν στον πολιτισμό». 
Για την πορεία των ανασκαφών σε Αρχαία Θουρία και για το νέο μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης 
«Το Υπουργείο δεν διαχειρίζεται χρήματα ΕΣΠΑ και δεν έχει αρμοδιότητα ως προς τη χρηματοδότηση. Είναι ευτύχημα πως οι περισσότεροι περιφερειάρχες έχουν κεντρικό πυλώνα στην αντίληψη για την ανάπτυξη, τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Από το Υπουργείο Πολιτισμού γίνεται μια ριζική ανανέωση στο ΤΑΠ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων), στο οποίο καταλήγουν τα έσοδα από τους αρχαιολογικούς χώρους. Το ταμείο έχει ως κατεύθυνση την επιστροφή των πόρων στο πολιτισμό για τις ανάγκες ανάπτυξής του». 
Για το Μέγαρο Χορού 
«Είναι ένα ζήτημα που αφορά αποκλειστικά την τοπική κοινωνία και τον Δήμο Καλαμάτας. Το Υπουργείο μπορεί μόνο να βοηθήσει στο ελάχιστο, με μια μικρή επιχορήγηση. Και αυτό δύσκολα». 
Για το φεστιβάλ όπερας στην Αρχαία Μεσσήνη 
«Είναι εξαιρετική η ιδέα της δημιουργίας ενός φεστιβάλ όπερας στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Περιμένω συγκεκριμένες προτάσεις από το Δήμο της περιοχής». 
Για το κλείσιμο της αξιολόγησης 
«Ένα κεφάλαιο δύσκολο έκλεισε και πλέον δεν πλέουμε μεν σε πελάγη ευτυχίας αλλά σε πελάγη ενεργής αισιοδοξίας. Αν όλοι μαζί κάνουμε αυτά που πρέπει, σύντομα θα αντιμετωπίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τον κάβο της κρίσης. 
Είναι πολύ σημαντικό, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση, ο ελληνικός λαός να αποκτήσει και πάλι αυτοπεποίθηση στις δυνατότητές του».

Πηγή
culture.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ SPA

Τα νερά των φυσικών ή ιαματικών πηγών είναι νερά, που πηγάζουν μέσα από πετρώματα και βράχους που βγαίνουν από τα έγκατα της γης. Είναι εμπλ...