MythologyMythologyDocumentariesFestivalspersonswarsBeutiful HellasArtFun

8.9.17

To Μουσείο Καποδίστρια σύντομα ανοίγει ξανά

Το Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών αποτελεί το πρώτο και μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα που είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στη ζωή και το έργο του Ιωάννη Α. Καποδίστρια και λειτουργεί από το 1981.


Στόχος του είναι να προσφέρει στον επισκέπτη ένα ταξίδι στην ιστορία της Κέρκυρας, της Ευρώπης και της νεότερης Ελλάδας, ακολουθώντας την πορεία της ζωής του πρώτου Κυβερνήτη του ελληνικού κράτους.


Η παλιά αγροτική κατοικία που στεγάζει το Μουσείο, ανήκε στην οικογένεια Καποδίστρια τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα και μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες. Το 1979, η Μαρία Γεωργίου Καποδίστρια, κάνοντας μια κίνηση μεγάλης ευεργεσίας προς τον τόπο, τη δώρισε σε τρεις, ιστορικής σημασίας, πολιτιστικούς φορείς της Κέρκυρας, την Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας (έτος ιδρύσεως 1836), την Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (έτος ιδρύσεως 1841) και την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών (έτος ιδρύσεως 1952).

Η Μαρία Καποδίστρια-Δεσύλλα, υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα της Κέρκυρας. Γεννημένη στην Αθήνα το 1898, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κέρκυρα το 1928, μαζί με τις κόρες της από τον πρώτο της γάμο με τον Λουδοβίκο Σκάρπα, Ελένη και Δαρεία. Το 1931 παντρεύτηκε τον επιτυχημένο Κερκυραίο βιομήχανο Σταμάτιο Δεσύλλα. Ανέπτυξε πολύπλευρη δραστηριότητα, με ιδιαίτερα πολύτιμη προσφορά στον Ερυθρό Σταυρό. Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του συζύγου της, τα Χριστούγεννα του 1956, ο οποίος ήταν εν ενεργεία Δήμαρχος Κερκυραίων, εξελέγη η ίδια Δήμαρχος στην πόλη της Κέρκυρας, και πρώτη εκλεγμένη γυναίκα Δήμαρχος στην Ελλάδα.


Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1981 και για αρκετά χρόνια, λόγω της παντελούς έλλειψης πόρων, είχε μια δράση αρκετά περιορισμένη. Το 1998, με χορηγία της τότε Νομαρχίας Κερκύρας και με πρωτοβουλία του τότε Νομάρχη, κ. Ανδρέα Παγκράτη, ανακαινίστηκαν τρεις αίθουσες και επανεκτέθηκε η συλλογή του. Για την παραδοσιακή επτανησιακή αρχιτεκτονική του κτιρίου, τον κήπο και τη χαρακτηριστική διαμόρφωση των γύρω χώρων, το Υπουργείο Πολιτισμού το κήρυξε ιστορικό, διατηρητέο μνημείο το 1995.

loading...

Η σημαντική ετήσια χορηγία του Μεγάλου Ευεργέτη του Μουσείου, Κερκυραίου επιχειρηματία και κατοίκου Ελβετίας, κυρίου Χρήστου Φωκά, επέτρεψε στο Μουσείο από το 2007, να αναπτύσσει τις δράσεις του, αποκτώντας μια διαρκώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα, ενώ φιλοξενούσε κάθε καλοκαίρι αξιόλογες εκδηλώσεις στον κήπο.

Το 2012, το Μουσείο έκλεισε προσωρινά για ανακαίνιση. Η ένταξη στο πρόγραμμα Leader -που εποπτεύεται από την Αναπτυξιακή Επιχείρηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- επέτρεψε στο Μουσείο να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό και την αναδιαμόρφωση της μόνιμης έκθεσης και του περιβάλλοντος χώρου.
To Moυσείο παραμένει κλειστό τα τελευταία χρόνια λόγω λειτουργικών προβλημάτων, σήμερα όμως ανακατασκευάζεται και βρίσκεται στην τελική ευθεία των εργασιών για να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό, λείαν συντόμως, ανανεωμένο και με τη είσοδο νέων τεχνολογιών αλλά και δραστηριοτήτων στο χώρο του που θα μας εκπλήξουν.  Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει στο μουσείο από την αρχή τη ζωή και τη σταδιοδρομία του μεγάλου πολιτικού στην Κέρκυρα, την Επτάνησο Πολιτεία, τη Ρωσία μέχρι και την σύσταση του  νέου ελληνικού κράτους. Και όλα αυτά  μέσα από 400 περίπου αντικείμενα και τεκμήρια! Η πλούσια συλλογή περιλαμβάνει: προσωπικά χρηστικά αντικείμενα, τιμητικά δώρα, παράσημα, βιβλία, έργα τέχνης, έγγραφα, αλληλογραφία μέχρι έπιπλα και οικοσυσκευή της οικογένειας του Κερκυραίου πολιτικού.

loading...

Η επίσκεψη στο Μουσείο Καποδίστρια προσφέρει ένα ταξίδι στην Ιστορία της Κέρκυρας, της Ευρώπης και της νεότερης Ελλάδας. Ο Ιωάννης Καποδίστριας, Κερκυραίος αριστοκράτης, ευρωπαίος διπλωμάτης, και πρώτος Κυβερνήτης του ελληνικού κράτους, έχει χαράξει με τη ζωή του την πορεία αυτού του ταξιδιού.

Μόνιμη Έκθεση για τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια
Στη νέα Μόνιμη Έκθεση θα δείτε προσωπικά αντικείμενα και ενθύμια του Ιωάννη Καποδίστρια από την πολιτική σταδιοδρομία του, όσο και έπιπλα και έργα τέχνης της οικογένειάς του. Η έκθεση εμπλουτίζεται και με ψηφιακά μέσα τα οποία αναδεικνύουν τη ζωή, την παρακαταθήκη και το πολυσχιδές έργο του μεγάλου αυτού πολιτικού.

Ακουστικός Οδηγός
Το Μουσείο παρέχει σε κάθε επισκέπτη τη δυνατότητα χρήσης ακουστικού οδηγού. Οι ακουστικοί οδηγοί της μόνιμης έκθεσης διατίθενται σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, ρώσικα, γαλλικά).

Ξενάγηση
Ιδιωτική ή ομαδική ξενάγηση παρέχεται σε διάφορες γλώσσες. Για ιδιωτική ξενάγηση επικοινωνήστε απευθείας με το Μουσείο. Για τις προγραμματισμένες ομαδικές ξεναγήσεις, ελέγξτε τακτικά τα “νέα” του Μουσείου, ή εγγραφείτε στο newsletter για να σας έρχονται ειδοποιήσεις.

Κήπος
Η επίσκεψη στο Μουσείο πλαισιώνεται από την ομορφιά και τη δροσιά που προσφέρει ο καταπράσινος κήπος, τα λιθόστρωτα μονοπάτια και την εξαιρετική θέα προς τη θάλασσα, τα βουνά της Ηπείρου και την πόλη της Κέρκυρας.

Η επίσκεψη στον κήπο και το πωλητήριο του Μουσείου είναι δωρεάν.

Το Μουσειο διαθετει
Το Μουσείο διαθέτει 6 δωρεάν θέσεις πάρκινγκ εντός του κτήματος και μόλις 50 μέτρα από την κεντρική είσοδο. Προτεραιότητα δίνεται σε ΑμΕΑ.
Περισσότερα και τα μεγαλύτερα οχήματα μπορούν να σταθμεύουν έξω από την κεντρική είσοδο του κτήματος. Η πρόσβαση από την κεντρική είσοδο του κτήματος στο Μουσείο γίνεται μέσω ενός πλακόστρωτου, ιδιωτικού δρόμου (μήκους 120 μέτρων).

CAFE
Θα σας ενημερώσουμε μόλις λειτουργήσει.

ΠΩΛΗΤΗΡΙΟ
Στο Μουσείο θα μπορείτε να αγοράσετε αντικείμενα που σχετίζονται με τον Ιωάννη Καποδίστρια, και την Κέρκυρα. Εδώ θα βρείτε είδη δώρων, εκδόσεις, αναμνηστικά, είδη γραφής, καθώς και έργα τέχνης. Όλες οι αγορές σας στηρίζουν το Μουσείο.

ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ
Οι τουαλέτες ανδρών και γυναικών βρίσκονται εντός του κτιρίου. Υπάρχουν επίσης τουαλέτες για ΑμΕΑ, απέναντι ακριβώς από την είσοδο του κτιρίου, οι οποίες περιλαμβάνουν και χώρο για άλλαγμα μωρού.

Στο Μουσειο επιτρεπονται

ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ:

– Επισκέπτες:
Επιτρέπεται η φωτογράφηση της έκθεσης και του Κήπου του Μουσείου. Δεν επιτρέπεται η χρήση selfie stick εντός του κτιρίου, για λόγους ασφαλείας των εκθεμάτων.
Θα σας παρακαλούσαμε να μοιραστείτε τις φωτογραφίες σας μαζί μας, στους λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων του Μουσείου (facebook, instagram, κτλ), και να χρησιμοποιήσετε τα hashtags #Cmuseum , #koukouritsa , #Capodistrias

– Επαγγελματική φωτογράφηση:
Το Μουσείο Καποδίστρια επιτρέπει την επαγγελματική φωτογράφηση στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου και στους κήπους, έπειτα από χορήγηση σχετικής άδειας. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η προώθηση του Μουσείου μέσω location managers. Εάν ενδιαφέρεστε μπορείτε να επικοινωνήσετε με την διεύθυνση του Μουσείου.

ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ
Τα κατοικίδια σκυλιά επιτρέπονται στον κήπο του Μουσείου, εφόσον συνοδεύονται και είναι σε λουρί. Δεν επιτρέπονται κατοικίδια σκυλιά εντός του κτιρίου, εκτός από τους σκύλους συνοδείας.

Το Μουσείο με την έναρξή του σχεδιάζει ποικίλες δραστηριότητες στους χώρους του, όπως:

• Ομαδικές ξεναγήσεις στην έκθεση και τον κήπο
• Εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες, παιδιά και σχολεία
• Πολιτιστικές εκδηλώσεις στον κήπο
• Επιστημονικά προγράμματα για την μελέτη του έργου του Ι. Καποδίστρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ SPA

Τα νερά των φυσικών ή ιαματικών πηγών είναι νερά, που πηγάζουν μέσα από πετρώματα και βράχους που βγαίνουν από τα έγκατα της γης. Είναι εμπλ...