MythologyMythologyDocumentariesFestivalspersonswarsBeutiful HellasArtFun

2.7.17

Νέα διεθνής διάκριση αναστηλωτικού έργου στη Ρόδο

​Μετά τα αναστηλωτικά έργα του Ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης (1997) και λατρευτικών μνημείων της πόλης (2007), ανακοίνωση της Europa Nosta στις 5 Απριλίου 2017 απονέμει βραβείο για την αποκατάσταση του Προμαχώνα του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο.

Το ογκώδες μεσαιωνικό οχυρό βρίσκεται στα βορεια του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου από το οποίο το χωρίζει ρηχή τάφρος. Με τα μεγάλα τηλεβολα του προστάτευε το βόρειο τείχος της πόλης και το λιμάνι του Μαντρακιού. 

Κατά την πρόσφατη αναστήλωση, αποκαταστάθηκε εκ θεμελίων το μεγαλύτερο μέρος του ανατολικού μετώπου του προμαχώνα που είχε μερικώς καταρρεύσει, με το πυροβολείο και τα υπόγειά του, ενώ αναδείχθηκαν και τα λείψανα άγνωστης ως πρόσφατα προέκτασης της βόρειας πτέρυγας του Παλατιού.
Σήμερα, συντηρημένη, η μεγάλη πλατφόρμα του προμαχώνα, με ωφέλιμο εμβαδόν 1,5 στρέμμα, διατίθεται για πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις μεγάλης εμβέλειας, ενώ η καταπληκτική θέα από το μνημείο προς το βόρειο άκρο της Ρόδου, το Παλάτι και το βόρειο τείχος της πόλης εντυπωσιάζει κάθε επισκέπτη.

Άποψη του Προμαχώνα από Α, Κάτοψη του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου με τον Προμαχώνα στα βόρεια, Τρισδιάστατη παρουσίαση της διάταξης των χώρων του Προμαχώνα από Α, Μερική άποψη του Προμαχώνα από το τείχος της πόλης στα ΝΑ, Άποψη του Προμαχώνα από τον εξώστη του Παλατιού, Διαχωριστική τάφρος μεταξύ του Προμαχώνα και του Παλατιού, Δίοδος προς το καλυμμένο πυροβολείο του προμαχώνα, Άποψη των διαμορφωμένων υπολειμμάτων της βόρειας πτέρυγας του Παλατιού από τον Προμαχώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ SPA

Τα νερά των φυσικών ή ιαματικών πηγών είναι νερά, που πηγάζουν μέσα από πετρώματα και βράχους που βγαίνουν από τα έγκατα της γης. Είναι εμπλ...