MythologyMythologyDocumentariesFestivalspersonswarsBeutiful HellasArtFun

21.6.17

Θερινό ηλιοστάσιο 2017: Πώς ορίστηκε στην αρχαιότητα

Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο, συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν.

Το θερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει όταν η γωνία του ημι-άξονα κάποιου πλανήτη, είτε του βόρειου ή του νοτίου ημισφαιρίου, είναι πιο κεκλιμένη προς το αστέρι στο οποίο περιστρέφεται (τροχιά του πλανήτη). Η μέγιστη κλίση του άξονα της Γης προς τον ήλιο είναι 23 ° 26 '. Αυτό συμβαίνει δύο φορές ετησίως, στους οποίους χρόνους ο Ήλιος φτάνει στην υψηλότερη θέση του στον ουρανό, όπως φαίνεται από το βορρά ή το νότιο πόλο.

Η αρχαία πόλη των Αθηνών και η ζωή της ήταν συνδεδεμένη με τους επτά σημαντικούς λόφους της. Αυτοί ήταν, ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης, ο λόφος του Αρείου Πάγου, των Μουσών, της Πνύκας, των Νυμφών, του Λυκαβηττού και του Αρδηττού.

Λογής-λογής τελετές και εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν σ' αυτούς.

Η ενημέρωση του κοινού για μετεωρολογικά φαινόμενα γινόταν στην Πνύκα, όπου ήταν εγκατεστημένο το Ηλιοτρόπιο του Μέτωνος -πιθανόταταδιότι βρίσκεται στο σημείο τομής δύο ευθειών.

Η μία εξ αυτών περνάει πάνω από την Πνύκα και καταλήγει στο σημείο που δύει ο Ήλιος την εαρινή ισημερία (21 Μαρτίου).

Η άλλη ευθεία ορίζεται από την Πνύκα και την κορυφή του Λυκαβηττού και προεκτεινόμενη συναντά το σημείο στο οποίο ανατέλλει ο Ήλιος πάνω από τον Λυκαβηττό στο θερινό ηλιοστάσιο (21 Ιουνίου).

Οι δύο αυτές ημερομηνίες ήταν μεγάλης σημασίας, διότι βάσει αυτών προσδιορίζετο ο χρόνος τέλεσης θρησκευτικών τελετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ SPA

Τα νερά των φυσικών ή ιαματικών πηγών είναι νερά, που πηγάζουν μέσα από πετρώματα και βράχους που βγαίνουν από τα έγκατα της γης. Είναι εμπλ...