MythologyMythologyDocumentariesFestivalspersonswarsBeutiful HellasArtFun

22.4.17

Μεταπόντιο, Ιταλία

Το Μετάποντο είναι μια μικρή πόλη περίπου 1.000 κατοίκων στην επαρχία Matera (Ματέρα), Basilicata, της Ιταλία. Διοικητικά είναι μια ανήκει στην Bernalda.

Το Μετάποντο βρίσκεται στην ακτή του Ιονίου στο δρόμο που συνδέει την Ποτεντσά με τη Ματέρα με το Τάραντο. Αποτελείται από το κύριο χωριό και το Metaponto Lido(Μετάποντο Λιδο), την παραλία. Μεταξύ αυτών βρίσκονται τα ερείπια του Μεταπόντιου και του σιδηροδρομικού σταθμού.

Η πόλη χτίστηκε από τους αρχαίους Έλληνες για να υπερασπιστεί την Σύβαρη από την ανάπτυξη του Τάραντα. Ένα παραλιακό τμήμα μήκους 1 χλμ. Με λευκή σκόνη άμμο αποτελεί ένα ακόμη τουριστικό αξιοθέατο.
An oenochoe (wine jug) found near Metapontum.
Μαζί με την γείτονα Policoro (Πολίκορο) (παλαιότερα γνωστό ως Siris-Heraklea) και την Τάραντο, το Μεταπόντιο ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας (Megale Hellas ή Magna Grecia) ξεκινώντας από τον 6ο αιώνα π.Χ.
Greek Head Of Apollo Made Of Marble,  Around Matera - Metaponto National Archeological Museum

Ήταν ένα ενεργό κέντρο αγροτικής και κεραμεικής παραγωγής, καθώς και ένα πολιτιστικό κέντρο όπου ο Πυθαγόρας μετακόμισε τη φιλοσοφική του σχολή το 532 π.Χ., η οποία παρέμεινε ενεργή για περίπου δύο αιώνες μετά το θάνατό του το 490 π.Χ.
Greek Funeral Dowry Hydria,  Around Matera - Metaponto National Archeological Museum

Ιστορία
Το Μεταπόντιο ιδρύθηκε τον 7ο π.Χ. αι. πενήντα περίπου χλμ. νοτιοδυτικά του Τάραντα στην πεδιάδα που περικλείεται από τους ποταμούς Μπασέντο και Μπρατάνο, οι οποίοι λειτουργούσαν σαν λιμάνια του προς την Τυρρηνική θάλασσα. 
Detail of the capital,  Around Matera - Metaponto National Archeological Museum
Η πόλη γνώρισε μεγάλη ακμή χάρη στο κομβικό εμπορικό σημείο της και στη γεωργία που αποκαλύπτεται στα πολλά νομίσματα που βρέθηκαν, μερικά από τα οποία φέρουν σαν έμβλημα το στάχυ.
Temple of Athena,Around Matera - Metaponto
Ο Στράβων, βασιζόμενος στον ιστορικό Έφορο, αναφέρει σαν οικιστή του Μεταπόντιου δύο εκδοχές. Τον τύραννο της Κρίσσας Δαύλιο και τον Λεύκιππο από την Σύβαρη. 
Greek Crown made of Gold Ivory and Bronze

Σκοπός της ίδρυσης της αποικίας από τους Συβαρίτες ήταν να αναχαιτίσουν την επέκταση των Ταραντινών στην περιοχή τους. 
Birth of Helen From The Egg, Metaponto National Archeological Museum

Ανήκε στην Μεγάλη Ελλάδα και βρισκόταν σε σύρραξη με τις Ιταλικές πόλεις. Στα τέλη του 6ου αι. π.Χ. φιλοξένησε τον Πυθαγόρα και έγινε το κέντρο συνάντησης των Πυθαγορείων μετά την εκδίωξή τους από τον Κρότωνα. Τον 4ο αι. π.Χ. αντιτάχτηκε στην επεκτατική πολιτική των Συρακουσών και του Διονυσίου κάνοντας συμμαχία με τις άλλες Ιωνικές πόλεις της Ιταλίας.
Περιγραφη
Η παράδοσις, πού αναφέρεται από τον Στράβωνα (τον ιστορικό και γεωγράφο πού γεννήθηκε το 63 π.Χ.), αποδίδει την ίδρυσι στους Πυλίους υπό την αρχηγία τού Νέστορος, στους Αχαιούς τής Βορείου Πελοποννήσου, στους Φωκείς και στον Αχαιό Λεύκιππο.
Η ανάπτυξις τής πόλεως έφθασε στο κατακόρυφο ιδιαίτερα στις τελευταίες δεκαετίες τού 6ου αιώνος π.Χ., εποχή κατά την οποία κτίσθηκαν οι ναοί. Τον 5ο αιώνα στο Μεταπόντιο κατέφυγε ό Πυθαγόρας, πού εξορίσθηκε από την Κρότωνα, και εγκατέστησε εκεί την σχολή του.
Η ανάπτυξις τής πόλεως έφθασε στο κατακόρυφο ιδιαίτερα στις τελευταίες δεκαετίες τού 6ου αιώνος π.Χ., εποχή κατά την οποία κτίσθηκαν οι ναοί. Τον 5ο αιώνα στο Μεταπόντιο κατέφυγε ό Πυθαγόρας, πού εξορίσθηκε από την Κρότωνα, και εγκατέστησε εκεί την σχολή του. Η τύχη τής πόλεως ήταν, διά μέσου των αιώνων, πολυκύμαντη. Τέλος παρήκμασε αφού λεηλατήθηκε και καταστράφηκε κατά την επανάστασι τού Σπάρτακου (73 π.Χ.). Όμως, ακόμη και το 50, ό Κικέρων επισκέφθηκε στην πόλι το σπίτι τού Πυθαγόρα και προσκύνησε τον τάφο του.

Από την πόλι, πού είχε έκτασι αρκετών χιλιομέτρων, ίσως και δέκα, απομένουν τα ερείπια τού ναού τού Λυκείου Απόλλωνος, ερείπια ενός θεάτρου, μιάς καμίνου, και ίχνη ενός λιμανιού, πού βρίσκεται τώρα στην ξηρά λόγω των προσχώσεων.
Τρία περίπου χιλιόμετρα έξω από τα τείχη τής πόλεως στα δεξιά τού Μπραντάνο, βρισκόταν ό ναός των Τάβολε Παλατίνε. Σώζονται όρθιοι πέντε κίονες από την μιά πλευρά και δέκα από την άλλη, πού σήμερα υψώνονται στην μέση μιάς πεδιάδος με τριφύλλι. Ο ναός, δωρικού ρυθμού, ανάγεται στα τέλη τού 6ου αιώνος π.Χ. Είχε έξη κίονες στις προσόψεις και δώδεκα στις μακρινές πλευρές του και, όπως αναφέρει ένα απόσπασμα επιγραφής σε πέτρα, ήταν αφιερωμένος στην θεά Ήρα.
Enotrian Ceramic, Around Matera - Metaponto National Archeological Museum

Η ονομασία Τάβολε Παλατίνε προέρχεται από ένα μεσαιωνικό θρύλο που συσχετίζει τον ναό με τούς ιππότες τού Καρλομάγνου σε αγώνα με τους Σαρακηνούς. Ονομάζεται επίσης ναός τής Σχολής τού Πυθαγόρα.

Νομισματοκοπία

Χάρις στο εύφορο έδαφός του, το Μεταπόντιο ήταν αγροτική αποικία και, πράγματι, στην οπισθία όψι των νομισμάτων (1200 περίπου τεμάχια, πού φυλάσσονταν στο Αρχαιολογικό Μουσείο τού Μεταποντίου, εκλάπησαν το 1971) παριστάνεται στάχυς σιταριού. Όπως αποδεικνύουν τα επιγραφικά στοιχεία, το αλφάβητο τής πόλεως ήταν αχαϊκό.
Ancient Greek coins in Palazzo Blu (Pisa)

Το Μεταπόντιο είχε κόψει νόμισμα, και πολλά αρχαία κέρματα έχουν διασωθεί.
Ο αργυρός Ιταλικός στατήρας του 5ου-4ου αι. π.Χ. απεικονίζει και στις δυο όψεις ένα στάχυ. Η μπροστινή όψη φέρει την επιγραφή "ΜΕΤΑ". Το κέρμα έχει διάμετρο 24 mm και ζυγίζει 7,75 γραμ.[
Ο αργυρός Ιταλικός διόβολος του 4ου αι. π.Χ. απεικονίζει έναν έφηβο, ίσως τον Λίβυο Διόνυσο που φοράει κέρατα τράγου. Η πίσω όψη απεικονίζει στάχυ. Το κέρμα έχει διάμετρο 22 mm και ζυγίζει 7,35 γραμ..

Silver Drachm, Metapontum 465-440 BC. Six grained ear, META r., murex slanting diagonally l. Rutter 1485. (7.98 g)
Silver Drachm, Metapontum 465-440 BC. Six grained ear, META r., murex slanting diagonally l. Rutter 1485. (7.98 g)
Silver Drachm, Metapontum. 340-330 BC. bearded hd Leucippus w Corinthian helmet, sitting dog (Molossian hound?) behind. 
Silver Drachm, Metapontum 465-440 BC. Six grained ear, META r., murex slanting diagonally l. Rutter 1485. (7.98 g) 

Ο αργυρός Ιταλικός στατήρας του 4ου αι. π.Χ. απεικονίζει την προτομή του Λεύκιππου με κορινθιακό κράνος. Πίσω του κάθεται ένας σκύλος. Η πίσω όψη φέρει την επιγραφή "ΜΕΤΑ" και απεικονίζει στάχυ με φύλο και από πάνω ένα περιστέρι που φτερουγίζει. Κάτω από το περιστέρι είναι τα γράμματα "ΑΜ". Το κέρμα έχει διάμετρο 21 mm και ζυγίζει 7,73 γραμ.

Πηγή/Φωτογραφία/Βιβλιογραφία
OCD s.v. Metapontum
Antioch. ap. Strabo l. c.; Gaius Julius Hyginus Fabulae 186; Eustath. ad Dionys. Per. 368; 
Eusebius Arm. Chron. p. 99.)
Iambl. Vit. Pyth. 170, 249, 266; Porphyr. Vit. Pyth. 56, 57; Plut. de Gen. Socr. 13; Diog. 
Diodorus
Thucydides
Justin
Plut. Apophth. Lac. p. 233.
Livy xxii. 61.
Cicero de Fin. v. 2; see also Appian, B.C. v. 93.
Cicero de Amic. 4; Strabo vi. p. 262; Pausanias vi. 19. § 11.
James Millingen, Numismatique de l'Italie, p. 22.
Pausanias vi. 19. § 11; Athen. xi. p. 479.
Herod. iv. 15 ; Athen. xiii. p. 605, c.
Millingen, l. c. p. 24.
Strabo.
Métaponte, fol. Paris, 1833.
Appian, B.C. v. 93, 94.
Kraay, Colin M. (1976) Archaic and Classical Greek Coins Sanford J. Durst
Rutter, N.K. (2001). ed Historia Numorum: Italy, The Trustees of the British Museum.
This article incorporates text from a publication now in the public domain: Smith, William, ed. (1854–1857).  Dictionary of Greek and Roman Geography. London: John Murray.
Carter, Joseph Coleman, ed. (1998). The Chora of Metaponto: The Necropoleis. Austin, Texas: University of Texas Press. 
Bökönyi, Sándor; Gál, Erika (2010). Bartosiewicz, László, ed. The Chora of Metaponto 2: Archaeozoology at Pantanello and Five Other Sites. Austin, Texas: University of Texas Press. 
Carter, Joseph Coleman; Prieto, Alberto, eds. (2011). The Chora of Metaponto 3: Archaeological Survey—Bradano to Basento. 1. Austin, Texas: University of Texas Press. ISBN 978-0-292-72678-9.
Lapadula, Erminia (2012). Carter, Joseph Coleman, ed. The Chora of Metaponto 4: The Late Roman Farmhouse at San Biagio. Austin, Texas: University of Texas Press. ISBN 978-0-292-72877-6.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ SPA

Τα νερά των φυσικών ή ιαματικών πηγών είναι νερά, που πηγάζουν μέσα από πετρώματα και βράχους που βγαίνουν από τα έγκατα της γης. Είναι εμπλ...