MythologyMythologyDocumentariesFestivalspersonswarsBeutiful HellasArtFun

28.2.17

Ίσσα, Κροατία

Το Βις, (κροατικά: Vis) είναι η Ίσσα των αρχαίων και είναι νησί της Κροατίας στην Αδριατική Θάλασσα. Έχει έκταση 89,7 τ.χλμ. και 3.617 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Βις με 1.960 κατοίκους.



Η συλλογή των αμφορέων στο νησί Vis, αρχαία ελληνική αποικία Ίσσα, Κροατία

Τον 4ο αιώνα π.Χ., ο Έλληνας τύραννος των Συρακουσών, Διονύσιος ο Πρεσβύτερος, ίδρυσε την αποικία Ίσσα στο νησί της σημέρινης Βίς στην Κροατία. Αργότερα, έγινε μια ανεξάρτητη πόλη, έκοβε δικά της χρήματα και ίδρυσε τις δικές της αποικίες, το πιο αξιοσημείωτη από την Ασπάλαθο (η σύγχρονη πόλη του Σπλιτ).

Κατά τη διάρκεια του 3ου αιώνα η Ίσσα ίδρυσε το Τραγούριον  (σήμερα Τρογκίρ) και την Επίδαυρο (Στομπρετς / Stobreč) στην ηπειρωτική χώρα Ιλλυναν.

Η πόλη, που βρίσκεται σε μια πλαγιά ενός μεγάλου κόλπου, και υπερασπίστηκε από ισχυρά ελληνιστικά τείχη, ακόμα ορατά σε ένα ακανόνιστο τετράπλευρο (265 x 360 μ) που περικλείεται σε μια έκταση 9,8 εκταρίων. Πλέγμα δρόμων και θεμέλια σπιτιών έχουν βρεθεί, ενώ η νεκρόπολη  της πόλης απέφερε πολλά κομμάτια αγγείων, συμπεριλαμβανομένων μερικών από την Ν. Ιταλία.

Στον 1ο αιώνα π.Χ., το νησί το κατέχουν οι Λιβυρνοί. Η σημαντικότητα της Ίσσα έληξε με την συμμετοχή της στον πρώτο Ιλλυρικό-ρωμαϊκό πόλεμο (29-219 π.Χ.). Αφού τάχθηκε με τους Πομπεύεις κατά τη διάρκεια της περιόδου των εμφυλίων της Ρώμης. Τελικά έγινε τμήμα της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας το 47 π.Χ..

Μέχρι το 1797, το νησί ήταν υπό την κυριαρχία της Δημοκρατίας της Βενετίας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μεγάλοι οικισμοί αναπτύχθηκαν κατά μήκος της ακτογραμμής [(Κομισα, σήμερα Komiža) και Lissa (σήμερα Vis)]. Διοικητικά, το νησί της Ίσσα ήταν για αιώνες συνδεδεμένο με το νησί την Λεσσίνα.

History
Η ελληνική πόλη της Ίσσα βρίσκεται στο νησί Βις στην κεντρική Δαλματία στην νότια Κροατία. Η ίδρυσή της συνδέεται με τις δραστηριότητες του Διονυσίου του Πρεσβύτερου των Συρακουσών κατά την έναρξη του 4ου αι. Π.Χ

Υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφωνίες μεταξύ των μελετητών σχετικά με την ημερομηνία της ίδρυσής της Ίσσα, λόγω διαφορετικών ερμηνειών της περιγραφής του Διόδωρου του Σικελιώτη στην σύγκρουση μεταξύ Ελλήνων από το νησί της Πάρου στο Αιγαίο και των αυτοχθόνων πληθυσμών από το γειτονικό νησί Χβάρ.

 

View of the ruins of the walls of Issa (4th/3rd cc. B.C.)




Source/Photography/Bibliography

An Inventory of Archaic and Classical Poleis: An Investigation Conducted by The Copenhagen Polis Centre for the Danish National Research Foundation by Mogens Herman Hansen, 2005, Index
The Princeton Encyclopedia of Classical Sites (eds. Richard Stillwell, William L. MacDonald, Marian Holland McAllister), ISSA (Vis) Croatia. 
Wilkes, J. J. The Illyrians, 1992, ISBN 0-631-19807-5, page 183, "
Jefford, Wing Commander C.G., MBE,BA,RAF (Retd). RAF Squadrons, a Comprehensive Record of the Movement and Equipment of all RAF Squadrons and their Antecedents since 1912. Shrewsbury: Airlife Publishing, 2001. ISBN 1-84037-141-2.
The "Tin-opener". No 6 Squadron (RAF ) Association Newsletter. July 2014.
Council on Books in Wartime, and Robert O. Ballou. A History of the Council on Books in Wartime, 1942-1946. 1946. Page 81.
(Croatian) First Croatian online peljar
Jefford, Wing Commander C.G., MBE,BA,RAF (Retd). RAF Squadrons, a Comprehensive Record of the Movement and Equipment of all RAF Squadrons and their Antecedents since 1912. Shrewsbury: Airlife Publishing, 2001. ISBN 1-84037-141-2.
The "Tin-opener". No 6 Squadron (RAF ) Association Newsletter. July 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ SPA

Τα νερά των φυσικών ή ιαματικών πηγών είναι νερά, που πηγάζουν μέσα από πετρώματα και βράχους που βγαίνουν από τα έγκατα της γης. Είναι εμπλ...