Ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών, μία από τις δώδεκα πόλεις της Αιολίδας, βρίσκεται περίπου είκοσι μίλια βόρειο-δυτικά της Μανίσα.
Τα ερείπια είναι εντυπωσιακά, αλλά το ταξίδι για να φτάσει κάποιος εκεί είναι δύσκολο.
Τα ερείπια είναι εντυπωσιακά, αλλά το ταξίδι για να φτάσει κάποιος εκεί είναι δύσκολο.
Οι Αιγές ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην Αιολίδα της βορειοδυτικής Μικράς Ασίας. Η πόλη αναφέρεται τόσο από τον Ηρόδοτο, όσο και από τον Στράβωνα ως μέλος της αιολικής Δωδεκάπολης. Είχε επίσης ένα σημαντικό ιερό του Απόλλωνα. Οι Αιγές είχαν την λαμπρότερη περίοδο κατά την διάρκεια της δυναστείας των Ατταλιδών που κυβέρνησε από την κοντινή Πέργαμο στο 3ο και 2ο π.Χ. αιώνα
Η περιοχή ονομάζεται Νεμρούτ Καλέ στην τουρκική γλώσσα και πλέον δεν κατοικείται.Αιγές, επίσης Aigaiai (Αρχαία Ελληνικά: Αἰγαί ή Αἰγαῖαι? Λατινική: Αιγές ή Aegaeae? Τουρκικά: Nemrutkale ή Nemrut Kalesi), ήταν μια αρχαία ελληνικά, ρωμαϊκή αργότερα (Αιγές, Αιγές), πόλη της Αιολίδας. Αναφέρεται από τον Ηρόδοτο και τον Στράβωνα ως μέλος της αιολικής Δωδεκάπολης. Ήταν επίσης ένα σημαντικό ιερό του Απόλλωνα. Άκμασε κυρίως κατά την δυναστεία των Ατταλιδών.
Τα ερείπια της πόλης είναι κοντά στο σύγχρονο χωριό Yuntdağı Köseler στην επαρχία Manisa, Τουρκία. Ο αρχαιολογικός χώρος βρίσκεται σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο σχεδόν στην κορυφή του βουνού Dağı τμήμα της οροσειράς Yunt (Dağları).
Ιστορία
Η περιοχή της Αιολίας εκτείνεται κατά μήκος της ακτής της Δυτικής Ανατολίας και ιδρύθηκε, σύμφωνα με το μύθο, από απόγονούς του Αγαμέμνονα. Οι Αιγές ήταν αιολική αποικία από την δημιουργία τους σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, Ήταν η αρχαιότερη πόλη στην Αιολία στην οποία ο Θεμιστοκλής ήταν εξόριστος.
Path to Aigai
Η πόλη αρχικά πέρασε στην κατοχή της Λυδίας Αυτοκρατορίας και αργότερα στην αυτοκρατορία των Περσών. Στις αρχές του τρίτου αιώνα π.Χ. έγινε μέρος του βασιλείου του Περγάμου.
Θα αλλάξει χέρια από την Πέργαμο στην Αυτοκρατορία των Σελευκιδών και μετά θα εκ νέου στα χέρια του Άτταλου Α του Περγάμου το 218 π.Χ.
Θα αλλάξει χέρια από την Πέργαμο στην Αυτοκρατορία των Σελευκιδών και μετά θα εκ νέου στα χέρια του Άτταλου Α του Περγάμου το 218 π.Χ.
Plan of Aigai drawn by Richard Bohn in 1889
Στον πόλεμο μεταξύ της Βιθυνίας και της Περγάμου, καταστράφηκε από τον Προυσία Β της Βιθυνίας το 156 π.Χ.. Μετά από μια ειρήνη με τη μεσολάβηση από τους Ρωμαίους, η πόλη αντισταθμίστηκε με εκατό τάλαντα. Κατά την Βασιλεία του Περγάμου αυτή κατασκευάστηκε ένα κτίριο της αγοράς και ένας ναός του Απόλλωνα.
Το 129 π.Χ., το Βασίλειο της Περγάμου έγινε μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Υπέστη σοβαρές ζημιές από τον μεγάλο σεισμό του 17 μ.Χ., που συγκλόνισε όλη την περιοχή, αλλά ανέκαμψε και απόλαυσε ευημερία για μια άλλη περίοδο.
Η περιοχή των Αιγών είναι παρόμοια με εκείνη του Περγάμου στο ότι οποίο υπάρχει μια άλλη μεγάλη ακρόπολη, που εκτείνεται σε τέσσερις διαδοχικές βαθμίδες σε ένα σημείο στα βορειοανατολικά.
Στοά
Αγορά
Βουλευτήριο
Ναός του Απόλλωνα
Ναός του Απόλλωνα φωτο 1880
Ναός της Αθηνάς
Γυμνάσιο
Νεκρόπολη
Νεκρόπολη
Βυζαντινή Βασιλική
Η πόλη βρίσκεται σε ένα οροπέδιο στην κορυφή του απότομου βουνού Gün Dağı, Το οροπέδιο είναι περιτριγυρισμένο από έναν τοίχο με μήκος 1,5 χιλιόμετρα. Στην ανατολική πλευρά βρίσκονται τα ερείπια της εσωτερικής αγοράς, ένα τριώροφο κτίριο με ύψος 11 μέτρα και μήκος 82 μέτρα.
Ο επάνω όροφος του ανακαινίστηκε την ρωμαϊκή περίοδο.Ερείπια πολλών άλλων κτιρίων είναι διάσπαρτα σε όλο τον χώρο, περιλαμβάνουν την ακρόπολη ένα γυμνάσιο, ένα βουλευτήριο τα θεμέλια τριών ναών και άλλα κτίρια.
Ο επάνω όροφος του ανακαινίστηκε την ρωμαϊκή περίοδο.Ερείπια πολλών άλλων κτιρίων είναι διάσπαρτα σε όλο τον χώρο, περιλαμβάνουν την ακρόπολη ένα γυμνάσιο, ένα βουλευτήριο τα θεμέλια τριών ναών και άλλα κτίρια.
Πηγή/Φωτογραφία/Βιβλιογραφία
www.ancientencyclopedia.ga
Herodotus, Histories 1.149
Strabo, Geographica 13.3.5
Polybius, The Histories
Tacitus, Annals 2.47
Mehling, Marianne (1993). Knaurs Kulturführer in Farbe: Türkei (in German). München: Droemer Knaur. p. 451. ISBN 9783426262931.
http://digi.ub.uni-heidelberg.de
Lang, Gernot (2003). Klassische antike Stätten Anatoliens (in German). Norderstedt: Books on Demand. p. 37. ISBN 9783833000683.
https://wtdir.com
Ramsay, W. M. (1881). "Contributions to the History of Southern Aeolis". The Journal of Hellenic Studies. 2: 271–308. JSTOR 623569.
Reinach, Salomon (1881). "Une forteresse grecque à Nimroud-Kalessi". Bulletin de Correspondance Hellénique (in French). 5 (5): 131–136. doi:10.3406/bch.1881.4245.
http://turcom.net
Schuchhardt, C., Bohn, R. (1889). Altertümer von Aegae. Berlin: G. Reimer.
https://en.wikipedia.org
Excavation web site (in Turkish)
http://aigai.info/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου