MythologyMythologyDocumentariesFestivalspersonswarsBeutiful HellasArtFun

15.5.16

H Πηνελόπη φέρνει το μήνυμα της ειρήνης και της φιλίας

Η Πηνελόπη ,Γλυπτά , από την Περσέπολη στη Ρώμη » , το οποίο διαθέτει τέσσερα γλυπτά της Πηνελόπης από τις συλλογές του Εθνικού Μουσείου του Ιράν και δύο ευρωπαϊκά μουσεία .

Από τα τέσσερα αγάλματα , δύο ανήκουν στο Μουσείο του Βατικανού , το ένα στο Μουσείο του Καπιτωλίου στη Ρώμη , και ένα στο Εθνικό Μουσείο του Ιράν .

Ένα από τα αγάλματα , από ελληνικό μάρμαρο, αντιπροσωπεύει μια καθιστή γυναίκα , ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στην Περσέπολη το 1936 από το Oriental Institute Πανεπιστημίο του Σικάγο . Το άγαλμα αυτό ήταν ένα διπλωματικό δώρο από την Ελλάδα προς το Δικαστήριο των Αχαιμενιδών .

The sculptures, which feature faithful wife of Odysseus Penelope who waits twenty years for the final return of her husband Trojan War, symbolize peace, Italian ambassador to Tehran Mauro Conciatori said during the ceremony.


Η έκθεση πραγματοποιείται από το Εθνικό Μουσείο του Ιran για την εξοικείωση του κοινού για την πολιτιστική αλληλεπίδραση μεταξύ του Ιράν και της Δύσης .

Η Πηνελόπη, γνωστή ηρωίδα από την Οδύσσεια του Ομήρου, ήταν κόρη του βασιλιά των Αμυκλών Ικάριου και της Περίβοιας. Το όνομά της είναι ακόμη και σήμερα σύμβολο της πιστής και αφοσιωμένης συζύγου
Η Πηνελόπη, εκτός από ομορφιά και πλούτη, είχε και όλες τις αρετές μιας ιδανικής συζύγου. Ήταν έξυπνη, συνετή, πιστή στον άντρα της και αφοσιωμένη στο γιο της, Τηλέμαχο, που ήταν βρέφος ακόμη, όταν έφυγε ο Οδυσσέας. Όταν ο Οδυσσέας έφυγε, της είπε να ξαναπαντρευτεί αν δε γύριζε. Παρόλα αυτά η Πηνελόπη τον περίμενε για 20 χρόνια, ακόμη και όταν όλοι τον θεωρούσαν νεκρό.
Τα 20 χρόνια της απουσίας του Οδυσσέα, η Πηνελόπη, μόνη, όμορφη και βασίλισσα καθώς ήταν, προσέλκυσε πολλούς ευγενείς μνηστήρες που επιθυμούσαν να την παντρευτούν και να ανακηρυχθούν άρχοντες της Ιθάκης. 
Στην αρχή, η Πηνελόπη τους αγνοούσε, όταν όμως οι μνηστήρες άρχισαν να την πιέζουν, αναγκάστηκε να δηλώσει ότι θα διαλέξει έναν από αυτούς, όταν θα τελειώσει το σάβανο που έπλεκε για τον πεθερό της Λαέρτη. Η Πηνελόπη, που δεν επιθυμούσε βέβαια να ξαναπαντρευτεί, έπλεκε το σάβανο την ημέρα και το ξήλωνε την νύχτα. Αυτό συνεχίστηκε για πολλά χρόνια, κατά τα οποία οι μνηστήρες έτρωγαν και λεηλατούσαν την περιουσία του Οδυσσέα, μέχρι που κάποια υπηρέτρια την πρόδωσε. Τότε πάλι αναγκάστηκε να ανακηρύξει αγώνα τοξοβολίας, για να παντρευτεί τον νικητή. 
Εκείνη όμως ήταν και η στιγμή που επέστρεψε ο Οδυσσέας, φόνευσε τους μνηστήρες και ξανακέρδισε τη συζυγική του ακεραιότητα.

Κάποιοι από τους πιο γνωστούς μνηστήρες της Πηνελόπης ήταν οι:

Αντίνοος - Ευρύμαχος - Αμφίνομος - Αγέλαος
Οι μνηστήρες στην Οδύσσεια είναι 108 (βλ. ραψ. π 247-53) 52 από το Δουλίχιο και 6 συνοδοί τους, 24 από τη Σάμη, 20 από τη Ζάκυνθο, 12 από την Ιθάκη και ο κήρυκας Μέδοντας, ο αοιδός Φήμιος και 2 θεράποντες = 108 μνηστήρες και 10 συνοδοί τους. Οταν ο Οδυσσέας επέστρεψε δεν σκότωσε το Φήμιο γιατί τραγουδούσε στους μνηστήρες απο ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ SPA

Τα νερά των φυσικών ή ιαματικών πηγών είναι νερά, που πηγάζουν μέσα από πετρώματα και βράχους που βγαίνουν από τα έγκατα της γης. Είναι εμπλ...