MythologyMythologyDocumentariesFestivalspersonswarsBeutiful HellasArtFun

27.2.15

Χάτρα , Ιράκ

Χάτρα, ερειπωμένη πόλη που βρίσκεται στην περιοχή Αλ-Τζαζίρα του σημερινού βόρειου Ιράκ, Η Χάτρα  χτίστηκε τον 3ο ή 2ο αιώνα π.Χ., από την Αυτοκρατορία των Σελευκιδών

Ιστορία

Με την κατάρρευση της αυτοκρατορίας των Ασσυρίων, αραβικές φυλές μεταναστεύουν στη βόρεια περιοχή της Μεσοποταμίας και εγκαθίστανται στην περιοχή της μελλοντικής Χάτρα. Το 3ο αιώνα Η Χάτρα έχει ιδρυθεί ως πόλη στο βασίλειο των Σελευκιδών.

Ηρακλής, Χάτρα, Ιράκ, 1ος του 2ου αιώνα μ.Χ.

Το 2ο αιώνα η Χάτρα ανθεί και φτάνει στην πλουσιότερη περίοδο της ως ένα ημι-αυτόνομο κράτος ελεγχόμενη από την Παρθική Αυτοκρατορία.Η πόλη δέχεται επίθεση και τίθεται υπό πολιορκία από ρωμαϊκές δυνάμεις το έτος 116 μ.Χ. Αργότερα (περίπου 156), μια αραβική δυναστεία των βασιλιάδων διαμορφώνεται σε στην πόλη αρχής γενομένης του γιου του επικεφαλής Nasr, Lajash. Το 198 μ.Χ. η πόλη δέχεται επίθεση και τίθεται υπό πολιορκία από ρωμαϊκές δυνάμεις για μια ακόμη φορά. Το 3ο αιώνα μ.Χ. η περιοχή που ελέγχεται από τους Πέρσες.Το έτος 238 μ.Χ. πολεμάει με τους Πέρσες στη μάχη του Shahrazoor.Το έτος 241 ισοπεδώθηκε από τους Σασσανίδες. Οι ανασκαφές στην πόλη άρχισαν (1907) από Γερμανούς αρχαιολόγους. Οι έρευνες θα συνεχιστούν για αρκετές δεκαετίες.

Περιγραφή

Η Χάτρα έγινε μια σημαντική οχυρωμένη συνοριακή πόλη και άντεξε επανειλημμένες επιθέσεις από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, και αργότερα έπαιξε σημαντικό ρόλο στο Δεύτερο Πόλεμο των Πάρθων. Απώθησε τις πολιορκίες των δύο, Τραϊανού (116/117) και Σεπτίμιου Σεβήρου (198/199). Το241 καταστράφηκε.
Οι παραδοσιακές ιστορίες για την πτώση του πόλης μιλούν για την Nadira, κόρη του βασιλιά της Araba, που πρόδωσε και παρέδωσε την πόλη στα χέρια του Σαπώρ. Η ιστορία λέει πως ο Σαπώρ σκότωσε τον βασιλιά και παντρεύτηκε την Nadira, αλλά αργότερα την είχε σκοτώσει επίσης.
Ηρακλή (ή Άδης) -Nergal. 2ος αιώνας μ.Χ.

Η πόλη είναι περικυκλωμένη από εσωτερικά και εξωτερικά τοιχώματα σχεδόν 4 μίλια (6,4χλμ χιλιόμετρα) στην περιφέρεια και υποστηρίζεται από περισσότερες από 160 πύργους. Ένα τέμενος (τέμενος) περιβάλλει τα κύρια ιερά κτήρια στο κέντρο της πόλης. Οι ναοί καλύπτουν περίπου 1,2 εκτάρια με κυρίαρχο τον Μεγάλου Ναό, μια τεράστια δομή με θόλους και στήλες των 30 μέτρων.
Η πόλη φημίζεται για τη σύντηξη της Ελληνικής κουλτούρας με άλλες (της Μεσοποταμίας, της Χαναανικής,κτλπ) Η πόλη είχε τον ναό του Νεργκάλ (Ασσυρίων-Βαβυλωνιακή και Ακκαδική), του Ερμής (Ελληνικά), Ατάργατης (Συρο-αραμαϊκή), Allat και Shamiyyah (αραβική) και Σαμάς (η Μεσοποταμίας θεό Ήλιο).
Άλλες θεότητες που αναφέρονται στις επιγραφές της Χάτρας είναι η αραμαϊκή Βάαλ Shamayn, και η θηλυκή θεότητα γνωστή ως Ashurbel. 

Μνημεία
Μεγάλη Ναός


Ερείπια 


 Ερείπια το 1911


Άγαλμα Θεάς


 

Γεράκι Της Χάτρα



Πηγές / Βιβλιογραφία / Φωτογραφίες

http://www.un.org
http://iq.worldmapz.com
“Hatra” (Encyclopædia Britannica). Retrieved 14 December 2013.
http://www.unesco.org
Advisory Body Evaluation on Hatra. International Council on Monuments and Sites (ICOMOS). 1985. pages 1-2.
http://lexicorient.com/e.o/hathra.htm
Erkki Jauhiainen
UNESCO/Véronique Dauge
http://www.britannica.com/eb/article-9039509
http://www.uned.es
http://www.wikimedia.org/
http://www.britannica.com/
http://shezaf.net/english/Video/Video/Hatra.html
http://www.bbc.co.uk/archive/chronicle/8612.shtml BBC Chronicle "Lost Kings of the Desert"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΚΑΙ Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ SPA

Τα νερά των φυσικών ή ιαματικών πηγών είναι νερά, που πηγάζουν μέσα από πετρώματα και βράχους που βγαίνουν από τα έγκατα της γης. Είναι εμπλ...